In luna mai, Statul vrea sa imprumute (din nou!) peste 1 miliard de euro

Dupa ce a imprumutat 3 miliarde de euro pentru a isi acoperi deficitul bugetar – bani pe care fiecare roman va trebui sa ii plateasca in anii care urmeaza, Statul vrea sa imprumute peste 1 miliard de euro. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice va emite emisiuni in euro si lei in valoare de peste 1,1 miliarde de euro, luna aceasta.

In vederea finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice in luna mai 2019, se aproba prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont si a obligatiunilor de stat de tip benchmar, in valoare nominala de 3,6 miliarde de lei, la care se poate adauga suma de 480 de milioane de lei din alocarile sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive”, se arata in documnetul emis de catre Ministerul de Finante.

Prima emisiune va avea loc pe data de 6 mai si va fi in valoare de 500 de milioane de lei, sub forma obligatiunilor de tip benchmark. Scadenta este in august 2022, iar rata cupoanelor este de 4%.

Statul mai vrea sa emita doua emisiuni de obligatiuni de stat cu cupoane denominate in euro. Prima dintre acestea este in valoare de 100 de milioane d euro, iar cealalta in valoare de 250 de milioane de euro. Prima va avea data scadenta in 2023, cu rate ale cuponului de 1%, iar cea de-a doua va fi scadenta in 2021, cu rate ale cuponului de 1.25%.

Acest anunt vine pe fondul unui alt imprumut recent, de 3 miliarde de euro, pe care expertii l-au numit „o greseala strategica.” Acesta a fost facut prin intermediul unor eurobonduri si are o maturitate de 7, 15 si 30 de ani, potrivit profit.ro.